Dündar Beyin Ölümü

Emrah Sırma
2 min readJan 7, 2021

--

Osmanlı devleti kurulduğu günden itibaren devlet ebed müddet anlayışı içinde olmuştur. Bu anlayış daha Osman bey zamanında uygulanmıştı. Şöyle ki 1281 yılında Ertuğrul gazi öldüğünde hayatta kardeşi Dündar bey ve oğulları Gündüz, Savcı ve Osman bey hayattaydı. Osman bey atılganlığı ve liderlik özellikleri sayesinde kardeşlerinin itirazı olmadan tahta geçmişti.

Osman bey, beyliğin başına geçtiği sırada Kayı ahalisi söğüt ve Domaniç arasında bulunuyordu ve civardaki Bizans tekfurları ile barış içindeydi. bir müddet sonra Anadolu Selçuklu devleti ve Moğollara karşı çıkan isyanların neden olduğu otorite boşluğu ve İnegöl tekfurunun aleyhte faaliyette bulunması ile Osman bey gaza politikasına başlamış oldu. Osman beyin 1288 yıllarında karaca-hisar kalesini fethetmesi artık bölgenin gaza alanı olduğu anlamına geliyordu.

1288–1299 yılları arasında fetih politikasındaki bu köklü değişim Osman beyin amcası Dündar bey ile arasının açılmasına sebep oldu. Zira Dündar bey civardaki tekfurlarla özellikle Bilecik tekfuruyla savaşmaya karşı çıkıyordu. Çünkü Kayılar yaylaya çıktıkları vakit ağırlıklarını Bilecik tekfuruna emanet ediyorlardı. Osman bey Dündar beyin bu tutumlarını kendi politikalarına bir cephe olarak görmüş ve amcasını 1300'lü yılların başında öldürmüştür. Bu olayla birlikte hanedan arasında ilk kan akmış ve bu devlet ebed müddet anlayış devletinin sonuna kadar devam etmiştir.

KAYNAKÇA: Erhan Afyoncu, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu

--

--